Publicerad den

Nya Zeeland 2018

Jag fick kännedom om CIF för cirka 15 år sedan av en före detta kollega som då gjort ett utbyte i Indien. Jag bestämde mig redan då för att jag vid rätt läge skulle söka ett utbyte genom CIF men det tog lite tid innan det läget kom men bättre sent än aldrig! Att jag valde just Nya Zeeland kom sig av att det är det land som skiljer sig mest då det gäller lagstiftning och synen på prostitution och jag tänkte att det kan bli spännande och utmanande att möta just det och att utbyta erfarenheter utifrån olikheterna.

Nya Zeeland är ett av de vänligaste länder jag besökt och naturen är mer än storslagen! Så jag kan inte annat än varmt rekommendera alla att göra ett utbyte där och jag är så glad och tacksam att jag blev utvald och fick möjligheten att genomföra det. En upplevelse som har gett mig minnen jag kommer bära med mig för resten av livet. Dom första tre veckorna gjorde vi gemensamma studiebesök och alla arbetsplatser och organisationer vi besökte hade satt ihop bra, informativa och engagerade besök och ofta hade de samlats hela arbetsgruppen för att ta emot oss. Fjärde veckan var en fördjupningsvecka då det hade anordnats fyra heldagar för mig utifrån mina intresseområden. Dessa genomfördes på ett boende för hemlösa, på NZPC som är en sexworkers right organisation, hos en grupp socialsekreterare som arbetar intensivt med utsatta ungdomar i riskmiljöer samt en polisgrupp som arbetar ute på gatorna med att söka upp särskilt utsatta ungdomar. Detta var ett otroligt varierat och spännande program och jag fick mycket information och utbyte som jag tagit med mig i mitt arbete med personer i prostitution.

Sammanfattningsvis måste jag säga att jag hade 4 helt magiska veckor! Jag fick lära känna så många fantastiskt fina människor och jag fick lära mig otroligt mycket om Nya Zeeland och dess spännande kultur och sociala arbete men även om de andra deltagarnas länder. Jag fick reflektera mycket över Sverige och mitt eget arbete och jag fick ta del av att bo i dom mest omtänksamma värdfamiljer.

//Petra Malmström

Vacker vy över vulkanen Mount Taranaki
Deltagarna på utflykt i Auckland