En reseberättelse från Grekland

Elisabet Lundkvist berättar om sitt deltagande i det grekiska programmet 2007.

”Så var det äntligen dags, efter ca sex månaders mental och praktisk förberedelse. Söndagen den 29 april reste jag till Athen via Zurich.  Resan tog ca fem timmar så det fanns gott om tid att fundera. Det var inte någon som hade möjlighet att möta upp på flygplatsen men jag hade fått en tydlig beskrivning på hur jag skulle ta mig till boendet. Metro till det stora torget Syntagma och därifrån taxi till  huset jag skulle bo i den första veckan. Det var ett stort hus från tidigt 1900-tal, som håller på att renoveras, ett mycket vackert hus nära Athens city kärna.

I detta hus drivs det en verksamhet för 21 flickor med olika problem, flickorna är mellan 14 och 17 år och några är föräldralösa, en del har andra sociala problem. Flickorna bor i huset men går i olika skolor oftast yrkesförberedande. Jag och Galina från St Petersburg  fick en sovsal  till vårt förfogande den första veckan. Dora en mycket vänlig och  hjälpsam socialarbetare tog väl hand om oss hela veckan och såg till att allt fungerade  för oss. Det var lite svårt med kommunikationen då det bara var Dora som talade engelska.

P3290038

 

Galina, kvinnan från St Petersburg och jag kom mycket väl överens, vi fick fin kontakt från första början och trots våra olika bakgrunder kändes det som om vi känt varandra länge. Galina arbetar på ett familjecenter i St Petersburg och hon håller även i en del utbildningar. Den första veckan bodde vi på samma ställe och vi hade samma program. På valborgsmässoafton hade vi vår första träff med CIF-Hellas. De kallade det ”orientation day”. Vi träffades hos en medlem som arbetar med familjeterapi, där fick vi presentera oss för varandra, vi jobbade i par och hade gruppdiskussioner om internationellt utbyte, kulturfrågor m.m. Välorganiserat. Det var en mycket givande dag och efter den dagen tyckte vi alla att vi hade lärt känna varandra väl. På kvällen gick jag och Galina till Acropolis med omnejd. Det blev föresten mycket promenerande under dessa fyra veckor.

Första maj är helgdag i Grekland också, vi var då bjudna till Vetas, (ordf i CIF-Hellas) sommarhus i Lavrion, ca 1 timmes bilfärd från Athen. Vi åkte utmed havet, det var en fantastisk vy. Vi gjorde ett stopp vid Poseidons tempel innan vi kom fram. En liten tur i Lavrion och ett besök på Greklands äldsta amfiteater  år 3-4 BC, hann vi med innan det blev en lång lunch med mycket god mat. Resten av veckan gjorde vi en del olika studiebesök , fick information om CIF international av Ninetta ordf, vi besökte bl a olika barnhem både statliga och ett som drivs av en hjälporganisation, ett mentalsjukhus. Jag var också på ett ålderdomshem. Vi var inviterade till Korint där en CIF medlem arbetar på ungdomsdomstolen, där fick vi också en guidad tur runt antika korint och avslutade med en god middag.

En kväll var vi bjudna till tennisklubben i Athen och där skulle the Director of Athens club berätta om Athens historia då och nu tid. Så mycket historia blev det dock inte, denna man var otroligt talför men det han sa var ganska  ostrukturerat så det var svårt att få något sammanhang i det han ville ha sagt. Han var mest intresserad av att prata själv så det fanns inte något utrymme för oss andra att tala eller fråga.

Jag och Galina ville båda utnyttja tiden maximalt och det finns ju så mycket att se och göra i Athen, så vi stupade i säng nästan varje kväll. Vi var på blomsterutställning, såg olympiastadion, var på kultur och musik evenemang. Plus en massa annat, bara att strosa runt i Athen är i sig en upplevelse. Vi blev inviterade till Mrs Kokkinakis stadsdel, hon ville visa oss där hon bodde och hur hon tillsammans med grannar organiserat  en del kulturaktiviteter. Mrs Kokkinaki är professor för social workers och en mycket engagerad äldre dam, hon är en mycket duktig fotograf och miljövän, hon var väldigt intresserad av hur vi arbetar med återvinning i Sverige.

Efter en vecka var det dags att flytta till värdfamilj, jag skulle bo hos Mrs Markoulaki, en mycket trevlig äldre dam som bor i en fantastisk våning med en underbar utsikt över havet. Det tog  mellan 30-45 minuter till city och ca 5 min till havet, och då vädret var toppen blev det tillfälle  att sola och bada några gånger. Och varje kväll en timmes promenad längs strandpromenaden.

P4140090

 

De  resterande veckorna hade jag ett specialprogram, de hade ordnat med en massa studiebesök hos olika hjälporganisationer för asylsökande barn och vuxna. De olika organisationerna arbetar med allt, till exempel med bostad, skolgång, läkarvård, dela ut mediciner, språkstudier,  dela ut mat, advokathjälp, aktiviteter för barn och vuxna och en massa  och att bara finnas tillhands och lyssna. Jag träffade många engagerade människor som gör ett fantastiskt arbete trots låga löner  och dåliga/osäkra arbetsförhållanden, och som ändå är så entusiastiska.

Det blev mycket tid till reflektion och funderingar på hur det fungerar i Sverige, asylmottagandet skiljer sig ofantligt mellan Grekland och Sverige. Grekerna har ett speciellt förhållande till Sverige, de  jag träffade känner väl till det svenska välfärdssystemet och tycker att det verkar så fantastiskt hur allt fungerar i Sverige. Jag lärde mig mycket om hur grekerna fungerar i det dagliga livet och hur de tänker, en del är inte så olikt hur vi är och tänker,  men i en del andra frågor skiljer det otroligt mycket.

På helgerna gjorde jag och Galina en del utflykter, vi åkte en lördag till Hydra, en liten mysig ö. Vi utforskade också Pireus en hel dag och som sagt mycket promenerande. En helg blev vi bjudna till Mrs Markoulakis sommarhus i Kinetta, det är en liten by vid havet mot Peloponessos. Där tillbringade vi två underbara dagar i ett vackert hus vid havet.

Jag hade innan jag reste till Grekland fått information om att vi som deltog i programmet skulle hålla en liten presentation om vårt land och arbete. Jag hade förberett mig väl och hade en del bilder att visa, någonting sa mig att det nog är bäst att ha flera alternativ för att visa bilderna  så jag hade tre möjligheter, data, overhead och vanliga bilder. Det blev inte riktigt som planerat – ingen teknik fungerade så jag fick visa mina vanliga pappersbilder. I sista sekunden innan jag skulle börja min presentation fick jag veta att jag skulle använda tolk, eftersom det var så många som lyssnade som inte förstod engelska, jag var inte beredd på detta men som tur var är jag van att arbeta med tolkar så det fungerade. Det var ca ett 50 tal personer som lyssnade och det blev trots allt en lyckad presentation.

Jag fick också uppleva det största idrottsevenemanget sen OS, det var nämligen Champions league final under tiden jag var i Athen, det var Liverpool mot Milan. Och hela Athen kokade av fotbollsfeber. Det var otroligt många fans som kommit för att se och en del bara för att uppleva stämningen, och det var verkligen stämning. Mycket öl flödade men alla verkade glada, inget bråk. Och jag tror att vi också gjorde allt annat som bör göras då man besöker Athen. Det blir mycket kultur och historia i ett land som Grekland och en stad som Athen, mycket ruiner och olika museum, väldigt imponerande och intressant, men efter fyra veckor var jag ganska ”mätt” . Intrycken var så många och från så olika håll att det gick inte att ta in mer. Och det tog ganska lång tid efter det att jag kommit hem tills allt hade hamnat på plats.

Vi hade en utvärderings afton hemma i ”min” familj, där jag bjöd alla på Janssons frestelse som blev mycket uppskattat. Avslutningsfesten hölls hos en av de äldsta medlemmarna i CIF-Hellas. Det var i en våning i Glyfada, en mycket trevlig kväll med massor av god mat, presentutdelning och en massa tack och lycka till.

P3270027

 

Dagen efter var det dags att återvända till Sverige, så var det i alla fall planerat. Jag hade haft lite hemlängtan sista veckan, kände att jag inte hade så mycket mer energi, det var så många intryck, känslor och att använda ett annat språk under så lång tid, och även att bo inneboende, så det var dags men tyvärr, det var just då flygstrejken pågick. Istället för att flyga direkt till Arlanda fick jag tillbringa morgonen med att försöka boka om min hemresa, resten av dagen, kvällen var jag på ett hotell på flygplatsen. Inte riktigt vad jag hoppats på, tillråga på allt fick jag ca 1000 kr i avgift för jag hade för mycket bagage med mig hem, en massa matriel, presenter mm.

Om jag ska sammanfatta min vistelse i Grekland  så är det en fantastisk upplevelse, jag hade inte kunna föreställt mig hur det skulle bli, jag hade kanske lite fördomar och tänkt att det inte skulle vara så välorganiserat men alla i CIF-Hellas har gjort ett fantastiskt arbete för att få denna vistelse med allt vad det inneburit att fungera, jag tror och hoppas att jag i fortsättningen kommer att ha kontakt med de underbara människor i CIF-Hellas och med Galina förstås.

I september månad var jag tillbaka till Grekland, en semester resa med några väninnor. Vi åkte då till Peleponessos på rekommendation från en av CIF medlemmarna Catherine Psarouli, Katy. Jag och mina väninnor träffade henne i Kalamata och hon ägnade oss en hel dag, visade oss en massa trevliga ställen som vi annars inte hunnit med eller hittat till, så nog känns det som jag fått några fler vänner efter denna CIF-resa.”