Nairobi, 2002

Det blir inte alltid som man planerat

Lisa Coudek och Carina Bjurling, deltagare i det kenyanska programmet 2002, berättar nedan om sitt deltagande

”I slutet av februari var vi två svenska kvinnor, Lisa och Carina som åkte på CIF:s utbytesprogram till Kenya. Vi anlände förväntansfulla och nyfikna till Nairobis flygplats. Där vi möttes av tre medlemmar från CIF Kenya som hälsade oss välkomna till Kenya.

Vi fick snart klart för oss att vi var de enda deltagarna i det kenyanska programmet. CIF representanterna förklarade att övriga deltagare tackat nej. Vi blev besvikna och hade svårt att förstå varför ingen informerat oss om detta. Då vi bara var två blev de kulturella och sociala aktiviteter som utlovats i programmet inte av. Förklaringen vi fick var att det inte fanns tillräcklig med pengar.

 

 

 

 

 

 

 

Lisa med Mr Miller och Mr Mitalo på CIFs kontor

 

Från flygplatsen i Nairobi åkte vi till Nakuru och NCCK (förenade kyrkorna i Kenya). Vi inkvarterades i ett guesthouse över helgen. Lördag och söndag gick åt till att lyssna på olika föreläsare. CIF Kenya hade ordnat ett bra introduktionsprogram för oss. Det gav oss information om socialt arbete och hur landet fungerade. Under vår fortsatta vistelse i Kenya hade vi stor nytta av den information vi fått.

På söndagseftermiddagen, när introduktionen var klar, blev vi hämtade av våra första värdfamiljer. Vår praktik skulle börja på måndag morgon, Lisa på Social welfare office i Nakuru municipal och Carina på CEC (community education concern).

 

  
Kollektiva minibussar ”Matato” i Nakuru och information om familjeplanering på marknaden
 

Vi bodde i 2 respektive 3 familjer var. Det lärde oss mycket om Kenya – landet – livet och hur olika familjer fungerar. Det blev också tillfälle för egna tankar och reflektioner på livet i Kenya – Sverige. Mycket sattes på sin spets och vi fick tillfälle till djupare funderingar på livet.

Den Kenyanska ekonomin visade sig vara mycket dålig. CEC saknade finansiärer och därmed pengar och kunde därför inte besöka sina olika projekt. Deras bil stod där, men de hade inga pengar till bensin och personalen på CEC hade inte fått lön på 5 månader. Inte heller på Social Welfare fanns pengar till bensin och telefonerna var avstängda sedan ett år tillbaka p.g.a. obetalda räkningar.

Från Sverige var vi vana vid att allt fungerade. Har vi bestämt träff med någon så kommer vi dit, får vi förhinder så meddelar vi det. För oss är det lätt att bara lyfta telefonluren och ringa. I Kenya har inte ”vanliga” familjer och mindre arbetsplatser telefon. Därför är det svårt med kommunikationen att höra av sig om något kommer i vägen för det som ursprungligen var planerat.

Det blev en lärorik tid för oss. Vi svenskar, vana att planera och att det vi planerar i stort sett alltid blir av. Vi har ofta en idé/föreställning om vad som väntar oss. I Kenya visste vi aldrig det. Vårt tålamod sattes ständigt på prov och vi visste aldrig riktigt hur nästa dag skulle bli. Det gav oss gott om tid att fundera och reflektera över hur vi västerlänningar lever och hur människor lever i Kenya. En nyttig erfarenhet som vi nu har med oss i livet.

 

  
YMCA i Nakura: några av barnen på hjälper till att förbereda dagens lunch samt samling av barn och personal
 

Vi var vid flera tillfällen ute i små byar, där olika organisationer arbetade med att få igång självhjälpsgrupper. Kvinnorna i grupperna var glada att träffa oss. De var nyfikna på oss och vårt land och ställde många frågor om hur vi gjorde i olika frågor. Vi undrade naturligtvis varför det bara var kvinnor med i grupperna och frågade därför mannen som ledde grupperna om detta. Han svarade att det var mycket lättare att arbeta med kvinnor då de gjorde som han sa. Männen däremot trodde att de visste allt och vill inte ha/ta emot någon ny information.

Detta är en kort beskrivning med några exempel från Kenya. Trots att vi bara var två på programmet, var det en lärorik tid fylld av helt andra upplevelser än de vi har i vardagen här i Sverige. Vi är väldigt glada att vi fick möjlighet att åka till Kenya.”

Comments are closed.

© 2015 CIF Sweden. All rights reserved.